Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Guia de serveis / Programa colon i recte

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

El càncer de còlon i recte

És un dels més freqüents entre els homes i les dones de més de 50 anys. La majoria de vegades es desenvolupa a partir de petites lesions (pòlips) de l’interior del còlon o intestí gros, que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar.

Quins signes i símptomes dóna el càncer de còlon i recte?

La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada. Si presenteu sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicables o malestar abdominal persistent, heu de consultar el vostre metge.

Què puc fer per prevenir-lo?

  1. Tenir cura de la pròpia salut:
  • Seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics, i fer exercici físic regularment.
  • Limitar el consum d’aliments amb greixos d’origen animal i de carns vermelles i processades, i evitar l’obesitat.
  • No fumar, i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques.

      2. Si teniu entre 50 i 69 anys, participar en els programes de detecció del càncer.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

El Programa s’adreça a homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova senzilla i còmoda a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

La majoria de vegades el càncer de còlon i recte es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips). El càncer en la fase més inicial i els pòlips poden sagnar de manera intermitent sense produir cap molèstia.

Actualment, es diagnostiquen uns 1.800 nous casos anuals en els homes i 1.500 en les dones. Aproximadament, 13.000 homes i 14.000 dones conviuen amb un diagnòstic de càncer colorectal a Catalunya. La supervivència és més alta o més baixa segons la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic.

És per aquest motiu que es va posar en marxa el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, per a detectar i diagnosticar els casos al més aviat possible i siguin més fàcils de tractar i hi hagi moltes probabilitats de curació.

En què consisteix?

Quan el Programa arribi al seu barri, rebrà a casa seva una carta juntament amb un tríptic informatiu i un llistat de farmàcies. Per participar al Programa ha de portar aquesta carta a alguna de les farmàcies del llistat perquè li donin la prova. Un cop feta la prova, s’ha de retornar a la farmàcia. Els resultats de la prova li seran comunicats per carta o per telèfon.

Abans de recollir la mostra de femta, cal saber:

  • No realitzar la prova si presenta hemorroides sagnants o menstruació fins que no hagin transcorregut 3 dies seguits sense pèrdues de sang.
  • Evitar la contaminació de la femta amb orina.
  • No és necessari estar en dejú ni seguir cap dieta abans de la realització de la prova.
  • Prendre medicació no interfereix en la realització de la prova.
  • No ingerir el líquid del tub. Si el líquid entra en contacte amb els ulls, la boca o la pell, esbandir amb aigua abundant i, si és necessari, consultar al metge o farmacèutic.
  • Comunicar la pèrdua de la prova o qualsevol entrebanc que hagi sorgit durant la realització de la mateixa al farmacèutic.

I un cop feta la prova?

Si el resultat de la prova es troba dins la normalitat, és molt poc probable que tingueu un càncer de còlon i recte. Tot i així, si teniu molèsties heu de consultar el vostre metge. Passats dos anys, us tornaran a oferir de fer la prova.

Si en la prova es trobessin indicis de sang, és probable que tingueu una lesió benigna; només en pocs casos la sang s’explica per la presència d’un càncer. Davant d’aquest resultat, us proposaran fer-vos una colonoscòpia, que és una exploració de l’interior del budell. La colonoscòpia es fa amb sedació i té un risc baix de complicacions. A més, permet prevenir el càncer de còlon i recte extirpant els pòlips que podrien malignitzar.

Poseu-vos en contacte amb el Programa si...

Heu estat diagnosticat d’alguna malaltia del còlon i recte (com pòlips, malaltia inflamatòria intestinal, adenomes o càncer), si us heu fet una colonoscòpia en els darrers 5 anys o si teniu familiars diagnosticats de càncer de còlon i recte. En aquests casos, és important que abans de participar ens ho comuniqueu per telèfon o correu electrònic.

     De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
     
Tel. 93 842 50 87
     prevenciocolon(ELIMINAR)@fphag.org

Per a més informació consulteu el tríptic aquí