Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

9/11/2023

La sostenibilitat ambiental, una línia estratègica clau per a l’Hospital General de Granollers

Granollers, 8 de novembre de 2023.- L’Hospital General de Granollers, com a hospital de referència del Vallès Oriental, és un centre fermament compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la protecció del medi ambient. Per aquest motiu, el centre ha adoptat mesures concretes per a promoure la sostenibilitat en la construcció de l’edifici d’Urgències, que es va inaugurar el passat 11 de febrer.

Durant tota la fase de disseny del nou edifici es va tenir molt present l’estudi de l’eficiència energètica i l’impacte de la nova construcció en el medi ambient. Tant és així que s’ha aconseguit la certificació energètica Classe A.

Durant la construcció del nou edifici s’han implementat diferents iniciatives. En aquest sentit, per afavorir l’eficiència energètica s’han construït 4.100 m2 de coberta enjardinada. Aquestes cobertes, respecte a les tradicionals, poden ser fins a un 60% més eficients energèticament i, a més, eviten la radiació directa a l’edifici. També actuen com a un sistema de refredament passiu, generant un  estalvi energètic en calefacció de fins a un 25% i en refrigeració fins a un 75%. Gràcies a l’absorció de l’aigua de la pluja d’aquestes cobertes també es pot reduir en un 75%, aproximadament, la càrrega d’aigües pluvials en el clavegueram públic.

Per tal d’afavorir l’estalvi energètic, a més, s’han instal·lat gelosies orientables a les finestres que es graduen individualment en funció de la incidència solar de cada façana i s’han construït tres patis interiors de 200 m2 cada un per tal d’obtenir llum natural a l’interior de l’edifici, reduint l’ús de la llum artificial i millorant el benestar de professionals i usuaris.

Amb l’objectiu de millorar la gestió de la climatització del nou edifici, després d’un estudi exhaustiu, s’ha adaptat la programació de les calderes per ajustar la producció d’aigua calenta de manera més eficient i s’ha instal·lat una nova planta refredadora amb recuperació de calor.

Pel que fa a la producció fotovoltaica, cal destacar que la producció actual és d’1 GWh anual, corresponent al 12% del total que es necessita pel funcionament de l’Hospital. Aquesta energia equival a l’electricitat que consumeix durant tot un any un total de 305 habitatges o l’electricitat que es consumeix a un estadi de futbol durant 40 partits. Aquesta producció fotovoltaica ajuda a reduir les emissions de CO2 que genera l’Hospital a l’atmosfera, amb un estalvi de 188 Tn CO2 a l’any, equivalents al CO2 que absorbeixen 2.410 arbres a l’any. Enguany i per a potenciar encara més la sostenibilitat, també s’ha incrementat en 81.9 KWp (quilowatt) la potència de l’actual instal·lació fotovoltaica, que es preveu que generi una reducció addicional de les emissions de CO2 de 15,89 Tn l’any.

Totes aquestes accions són una aposta de l’Hospital a favor de les energies renovables, l'estalvi energètic i la sostenibilitat per a esdevenir un hospital més sostenible.

Sensibilització i formació en sostenibilitat

Aquest dimecres, el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, Arnau Queralt, ha fet una xerrada sobre sostenibilitat a l’Hospital General de Granollers. Aquesta és una passa significativa cap a la integració estratègica de pràctiques sostenibles al centre.

En un esforç per a reduir la seva petjada ambiental i promoure la responsabilitat social, diferents comandaments de l’Hospital s’han nodrit d’aquest programa de capacitació dirigit per Queralt, qui aporta anys d'experiència en sostenibilitat i una gran comprensió de les pràctiques empresarials ètiques.

Durant la sessió, ha compartit el seu coneixement sobre estratègies sostenibles que poden implementar-se en l'àmbit hospitalari, abordant qüestions com la salut planetària, explicant de manera holística com afecta la sostenibilitat a la salut física i mental, i també com els centres sanitaris poden implicar-se i participar en polítiques de sostenibilitat del seu entorn.

Aquesta iniciativa no sols demostra el compromís de l'Hospital General de Granollers amb la sostenibilitat, sinó que també reflecteix el seu desig de liderar el camí en la prestació de serveis d'atenció sanitària conscients del medi ambient.

Pujar