Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

18/10/2023

Es posa en marxa una unitat mòbil de PET-TC per apropar aquesta eina diagnòstica als pacients de l’àrea

Granollers, 18 d’octubre de 2023. Avui s’ha presentat a l’Hospital una nova unitat mòbil de diagnòstic per la imatge de l’Hospital Clínic Barcelona, un PET-TC. Aquesta unitat permetrà apropar al territori un procediment essencial per a la detecció de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars, entre d’altres.

En la presentació han participat el Dr. Antoni Castells, director Mèdic del Clínic; el Dr. Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del CatSalut; la Dra. Lourdes Gabarró, directora Mèdica de l’Hospital General de Granollers; el Dr. Salvador Pedraza, director del Centre de Diagnòstic per la Imatge; i el Dr. David Fuster, cap del Servei de Medicina Nuclear del Clínic.

Aquesta unitat donarà servei als hospitals de l’àrea de la C-17. Es tracta d’una nova proposta de processos assistencials compartits amb l’objectiu de sumar per al ciutadà i per al professional, en la línia del Centre d’Oncologia Radioteràpica inaugurat recentment.

L’activitat es realitza dos matins per setmana a l’Hospital General de Granollers i dos matins a la Seu Maternitat del Clínic. En total es beneficiaran d’aquesta tecnologia 240 pacients al mes.

Una unitat de PET-TC mòbil: el PET-Truck

El PET-Truck, fabricat per Alliance Medical, consisteix en un camió de 42 tones que té de dues sales d’administració de dosis i d’una sala amb el PET-TC per a l’adquisició de les imatges. Disposa de connexió elèctrica, connexió a xarxa i també al clavegueram. A l’hospital que acull el PET-TRUCK hi ha una sala d’espera per abans de l’administració del radiofàrmac i després de la prova el pacient ja pot marxar directament.

El personal d’infermeria disposa d’un equip de reanimació cardiopulmonar (RCP) i està format per donar resposta en cas d’al·lèrgies greus al contrast o d’altres emergències mèdiques, sempre en contacte amb el Servei d’Urgències de l’hospital en el que es troba. L’equip del Servei de Medicina Nuclear del Clínic s’encarrega de l’elaboració dels protocols per a les proves i de fer tots els informes.

Per al pacient, el procés que dura aproximadament prop d’una hora i mitja: una hora per a l’administració del radiofàrmac i uns 20 minuts per a l’adquisició de les imatges del PET-TC.

“Un dels objectius de disposar d’aquesta unitat de PET-TC mòbil és reduir la llista d’espera a una o dues setmanes. L’altre, optimitzar la gestió de les agendes, amb una major flexibilitat i prioritzar encara més els pacients urgents i ingressats a les unitats de les que disposen els hospitals”, explica Salvador Pedraza.

S’està valorant que els hospitals de Vic i a la Fundació Sanitària de Mollet també puguin acollir la unitat mòbil.

Diagnòstic de malalties oncològiques, neurològiques o cardiovasculars

Les tècniques de medicina nuclear serveixen per al diagnòstic i el tractament d'una gran varietat de malalties i permeten explorar diferents òrgans, teixits o ossos, i descriure processos fisiològics dins el cos o captar canvis moleculars en temps real.

El PET (Tomografia per Emissió de Positrons) utilitza substàncies radioactives denominades radiofàrmacs que s’acumulen de manera selectiva en el teixit o òrgan que es vulgui estudiar. Aquesta tècnica serveix per avaluar les funcions de teixits i òrgans i permet identificar canvis a nivell molecular detectant malalties de forma molt precoç abans que altres proves de diagnòstic per la imatge.

D’altra banda, la imatge híbrida fusionant el PET amb la tomografia computada (TC) ens ofereix una visió anatòmica multidimensional molt detallada de l’interior del cos i ajuda a caracteritzar les lesions amb gran precisió.

"Avui dia, totes les exploracions per PET es fan de forma combinada amb una TC. D’aquesta manera ens permet identificar activitat metabòlica anormal juntament amb alteracions anatòmiques associades que poden proporcionar diagnòstics més precisos, ja que les dues exploracions donen informació diferent i complementària”, apunta David Fuster.

Pujar