ca Notícies - Hospital General de Granollers Notícies Mon, 26 Feb 2024 15:34:21 +0100 Mon, 26 Feb 2024 15:34:21 +0100 Houdini 2 (http://houdini.antaviana.cat/) http://fphag.org El creixement estructural, els canvis en la direcció i l’increment d’activitat marquen el 2023 de l’Hospital General de Granollers L’Hospital General de Granollers ha fet balanç del 2023, l’any del Centenari del seu edifici històric. Aquest ha estat marcat pel creixement estructural, els canvis en la direcció, l’augment de la plantilla i l’increment de l’activitat assistencial per donar resposta al Pla d’Accessibilitat del Departament de Salut.


Granollers, 26 de febrer de 2024.- L’Hospital General de Granollers ha fet balanç del 2023, l’any del Centenari del seu edifici històric. Aquest ha estat marcat pel creixement estructural, els canvis en la direcció, l’augment de la plantilla i l’increment de l’activitat assistencial per donar resposta al Pla d’Accessibilitat del Departament de Salut.

Pel que fa al creixement estructural, a principis d’any es posava en marxa el renovat Servei d’Urgències, ubicat en la planta baixa de l’edifici compacte. Amb uns espais més amplis i confortables per a pacients i familiars, les esperades noves urgències s’adequaven per donar una millor resposta a les necessitats de la ciutadania. La renovació també permetia incorporar nova tecnologia i la digitalització dels processos per garantir la seguretat, confidencialitat i intimitat dels pacients. La suma d’aquestes millores han permès que l’equip hagi obtingut els millors resultats de satisfacció de l’experiència dels pacients en l’enquesta PLAENSA del Servei Català de la Salut. L’edifici compacte també ha dotat a l’hospital amb un major nombre de llits d’UCI, arribant a 28 llits, que van entrar en funcionament durant el mes de juny. En aquest període també es posaven en marxa dels quiròfans de cirurgia sense ingrés del Centre Salut Granollers, culminant el funcionament de l’edifici inaugurat durant el 2022. Uns nous equipaments, finançats pel Servei Català de la Salut, que fan que l'assistència sanitària del Vallès Oriental faci un pas endavant en la millora de la qualitat i l'accessibilitat al sistema sanitari públic. Tot un creixement que ha anat acompanyat de la incorporació de 242 nous professionals, fent que l’Hospital compti, actualment, amb una plantilla de més de 1.900 persones.

La construcció d'aquests equipaments han ajudat l'hospital a continuar impulsant la sostenibilitat amb la construcció de 4.100 m² de coberta enjardinada, que poden ser fins a un 60% més eficients energèticament respecte a les tradicionals. També s'ha dut a terme, entre altres accions, la instal·lació de gelosies orientables a les finestres que es graduen individualment en funció de la incidència solar altres accions per tal d'afavorir l'estalvi energètic.

L'any 2023 també ha comportat un canvi en la direcció del centre amb la incorporació, durant el mes d'abril, de la Dra. Beatriu Bayés. Amb l'entrada de la Dra. Bayés s'ha modificat l'organigrama de la institució i s'ha començat a treballar per un lideratge transversal i col·laboratiu.

I finalment, en relació amb l'increment de l'activitat i el desplegament de nous projectes a l'Hospital, es tancava l'any amb l'assoliment del Pla d'Accessibilitat, que ha comportat un increment d'activitat vinculada amb les llistes d'espera quirúrgiques, de visites d'atenció ambulatòria i de proves diagnòstiques.

Durant el 2023 s'han dut a terme un total de 10.098 intervencions quirúrgiques, un 16,59% més respecte a l'any anterior, 29.876 proves diagnòstiques, que representen un increment del 33,4%, i 74.926 consultes externes, que suposen un 28,01% més de visites que durant el 2022. A més, el temps d'espera de les proves diagnòstiques s'ha reduït en un 75,25% i el de les consultes externes en un 43,65%. En l'àmbit de l'hospitalització i de les alternatives a l'hospitalització, les altes mèdiques han augmentat un 38,6% i l'Hospitalització a Domicili, que ha sumat un tercer equip de treball, en un 37,1%.

D'altra banda, s'han dut a terme diferents projectes assistencials com, per exemple, la incorporació de nous rols professionals com el de l'assistent clínic, les guàrdies de neurologia que permeten donar una cobertura més àmplia d'aquest servei a la ciutadania o l'acreditació de la Unitat de Malaltia Intersticial Pulmonar.

En relació amb l'equip d'infermeria, durant el 2023 s'ha apostat per:

a) per l'inici de l'adequació de les ràtios d'infermeria de pacients atesos a les plantes d'hospitalització, millorant la qualitat de l'atenció i avançant cap a l'excel·lència; b) el projecte de mentoratge intern per millorar l'acollida dels nous professionals i que tinguin un referent intern en el seu procés d'incorporació; c) el projecte Sueñón, amb l'objectiu d'humanitzar les cures nocturnes, i d) en l'àmbit de la recerca, en el projecte Green Mother, un projecte de recerca treballat conjuntament amb l'Atenció Primària i que té com a finalitat conèixer la petjada carbònica que té la lactància materna.

A més, el centre continua apostant pel coneixement entenent-lo com a motor imprescindible per a la transformació i avenç de les institucions sanitàries. Per això, s'han impartit més de 25.600 hores de formació entre els professionals i s'ha format a un total de 662 estudiants que han avaluat la seva estada a l'Hospital amb un notable grau de satisfacció.

A banda dels grans assoliments assistencials, el 2023 ha estat marcat pel centenari del seu edifici històric. Per commemorar-ho la institució ha realitzat més de 20 activitats fent partícips tant a professionals del centre com a la ciutadania. Unes activitats que culminaran aquest 2024 amb la presentació del Documental del centenari i la projecció del videomapping en la seva façana.

En resum, totes les accions i projectes desenvolupats durant el 2023 han contribuït significativament a modernitzar les infraestructures de la institució i a enfortir la capacitat de l'hospital per a adaptar-se a les demandes canviants de l'entorn sanitari. Uns assoliments que han estat possibles gràcies al compromís i l'esforç de totes les persones que formen part de l'Hospital General de Granollers i que són indispensables per a continuar oferint una atenció mèdica de qualitat al Vallès Oriental.

]]>
Mon, 26 Feb 2024 15:34:21 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/352/el-creixement-estructural-els-canvis-en-la-direccio-i-lincrement-dactivitat-marquen-el-2023-de-lhospital-general-de-granollers http://fphag.org/comunicacio/noticies/352
Un any de la posada en marxa del nou Servei d’Urgències de l’Hospital General de Granollers Avui fa un any que va entrar en funcionament la renovació del Servei d'Urgències de l'Hospital ubicat al nou edifici compacte. El nou equipament, amb espais més amplis i individuals, ha millorat el confort dels pacients i els seus familiars, així com la seva intimitat i la confidencialitat a l'hora de transmetre la informació. La renovació també ha permès incorporar nova tecnologia, com els sis armaris de medicaments informatitzats que han millorat la gestió i control dels fàrmacs, i la digitalització del procés assistencial del pacient, augmentant la seva seguretat.


Granollers, 22 de febrer, de 2024.- Avui fa un any que va entrar en funcionament la renovació del Servei d'Urgències de l'Hospital ubicat al nou edifici compacte. El nou equipament, amb espais més amplis i individuals, ha millorat el confort dels pacients i els seus familiars, així com la seva intimitat i la confidencialitat a l'hora de transmetre la informació. La renovació també ha permès incorporar nova tecnologia, com els sis armaris de medicaments informatitzats que han millorat la gestió i control dels fàrmacs, i la digitalització del procés assistencial del pacient, augmentant la seva seguretat.

Aquestes millores estructurals, l'increment de dotació de professionals i el canvi de model organitzatiu, que permet agilitzar l'atenció i proporcionar una assistència integral i personalitzada en un entorn més confortable, tant per professionals com per pacients, han fet que en aquest primer any l’equip hagi obtingut els millors resultats de satisfacció de l'experiència dels pacients, tant en l'enquesta PLAENSA que realitza el Departament de Salut, com en les enquestes que elabora el mateix hospital on el NPS (Net Promoter Score) ha obtingut un increment de l'indicador del 115%.

En aquest primer any de funcionament, la Dra. Anna Masferrer, cap del Servei d'Urgències, explica que: "continuem treballant en els canvis organitzatius per tal millorar els fluxos i agilitzar els processos tant dins del Servei d'Urgències com en el conjunt de l'Hospital. També destaca que: "pensant sempre en el pacient, aquest any s'ha posat en marxa el projecte del tracte a urgències, un projecte institucional i multidisciplinari orientat a millorar l'experiència dels nostres pacients en el servei".

El creixement de l’hospital amb l’edifici compacte

Les noves urgències formen part del nou edifici compacte de l’hospital, un equipament finançat pel Departament de Salut amb una inversió de 35.000.000 € i que li ha permès augmentar la seva superfície hospitalària en 15.000 metres2.. La renovació d'Urgències i la creació de 10 llits més per a pacients crítics, formen part de la primera fase de l'equipament d'ampliació del centre sanitari, que en la seva construcció ja contempla una planta preparada per acollir una unitat de reanimació postquirúrgica que, en una segona fase, implicarà la construcció de nous quiròfans. La Dra. Beatriu Bayés, directora general de l'hospital, destaca que es continua treballant perquè es pugui realitzar aquesta segona fase del projecte, doncs  aquest creixement és necessari per consolidar l'activitat que es va incrementar l'any passat i per fer front a la complexitat i a la cartera de serveis de l’hospital. També afegeix que l'hospital compta amb molts projectes de futur que s'han d'acabar dibuixant en el Pla Estratègic que la institució està treballant per als pròxims anys: "són molts els projectes que ens han d'ajudar a assolir els reptes que l'hospital té al davant i que el situen com a centre sanitari referent del Vallès Oriental". La Dra. Bayés diu que l'edifici compacte representa el pas endavant que està donant l'hospital per oferir la millor assistència sanitària i de qualitat per fer front a les necessitats de la ciutadania de la Comarca.

]]>
Thu, 22 Feb 2024 15:08:07 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/351/un-any-de-la-posada-en-marxa-del-nou-servei-durgencies-de-lhospital-general-de-granollers http://fphag.org/comunicacio/noticies/351
La Unitat d’Hospitalització a Domicili de l’Hospital General de Granollers celebra el seu 25è aniversari L'Hospital General de Granollers celebra enguany els vint-i-cinc anys de la posada en marxa de l'Hospitalització a Domicili (HaD), un servei assistencial que s'ofereix fora de l'entorn hospitalari tradicional i es considera com una alternativa per a evitar o reduir el temps que els pacients passen a l'hospital. 


Granollers, 20 de febrer de 2024.- L'Hospital General de Granollers celebra enguany els vint-i-cinc anys de la posada en marxa de l'Hospitalització a Domicili (HaD), un servei assistencial que s'ofereix fora de l'entorn hospitalari tradicional i es considera com una alternativa per a evitar o reduir el temps que els pacients passen a l'hospital. Des del seu inici l'any 1999, l'Hospital ha brindat una atenció mèdica personalitzada i de qualitat en el propi entorn dels pacients i, avui dia, s'ha consolidat com un pilar fonamental en el sistema d'atenció mèdica local, oferint una àmplia gamma de serveis mèdics i d'infermeria a la llar.

Durant l'any 2023, la Unitat d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital, que s'ha consolidat com a alternativa efectiva a l'hospitalització convencional, ha ampliat el seu servei per tractar més pacients i àmbits, incloent-hi un major suport a l'Atenció Primària, i a pacients de la nostra comarca derivats a Hospital terciaris de Barcelona. Actualment, compta amb la presència de tres equips fixos, tres metges i sis infermeres durant tot l'any. Aquest augment de dispositius ha fet que en el decurs del 2023 la Unitat haig superat les 1.000 altes.

La Unitat d'Hospitalització a Domicili és el recurs hospitalari que ofereix al pacient, en el seu domicili, tractament mèdic i d’infermera en igual quantitat i qualitat que a l'hospital. Gràcies a la tasca que desenvolupa aquesta unitat s'ha pogut substituir l'ingrés fins a un 7,8% del total d’altes de l’hospital, donant servei a tots els municipis que en depenen.

Ampliació de serveis i millores de la unitat d’HaD

L’ampliació de la cartera de serveis ha estat un dels assoliments més destacats de l’Hospitalització a Domicili d’aquest últim any. Entre d’altres, s’ha aplicat un nou protocol per a pacients amb determinades cirurgies programades a l’àrea d’Urologia per a poder agilitzar l’alta i, a més, s’ha activat la coordinació amb el Servei d’Urgències amb un contacte directe a primera hora del matí per a la valoració de pacients susceptibles de ser traslladats a Hospitalització a Domicili.

Mirant cap al futur, la Unitat d’Hospitalització a Domicili de l’Hospital General de Granollers treballarà per a consolidar l’augment de l’activitat, incrementant la cartera de serveis, especialment en serveis quirúrgics, així com l’ampliació del coneixement de tècniques específiques a domicili i la implementació definitiva del projecte de telemonitorització. Tot això, amb l’objectiu de contribuir de manera significativa a la reducció de l’estada hospitalària dels pacients, millorar la qualitat de vida d’aquests, mitjançant una atenció personalitzada a la llar, mantenint la seva autonomia i millorant la comoditat de pacients i familiars durant el tractament.

]]>
Tue, 20 Feb 2024 13:44:29 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/350/la-unitat-dhospitalitzacio-a-domicili-de-lhospital-general-de-granollers-celebra-el-seu-25e-aniversari http://fphag.org/comunicacio/noticies/350
L’Hospital General de Granollers posa en marxa el nou projecte europeu Caring Nature per promoure solucions sostenibles per a una salut i atenció verda L’Hospital General de Granollers posa en marxa Caring Nature (climate neutral initiatives for growing Health and care unmet requirements), un projecte d’investigació finançat per la Unió Europea que es desenvoluparà entre el 2024 i el 2026. L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar i validar un conjunt de solucions dirigides a reduir l'impacte ambiental de l'edificació, els residus i els desplaçaments dels pacients. A més, busca augmentar la capacitat de governança i la implicació del personal cap a aquesta reducció de la petjada ecològica.


Granollers, 23 de gener de 2024.- L’Hospital General de Granollers posa en marxa Caring Nature (climate neutral initiatives for growing Health and care unmet requirements), un projecte d’investigació finançat per la Unió Europea que es desenvoluparà entre el 2024 i el 2026. L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar i validar un conjunt de solucions dirigides a reduir l'impacte ambiental de l'edificació, els residus i els desplaçaments dels pacients. A més, busca augmentar la capacitat de governança i la implicació del personal cap a aquesta reducció de la petjada ecològica.

Caring Nature és un estudi internacional liderat per la Universita Cattolica del Sacro Cuore d’Itàlia on participen 19 socis d’11 països de la Unió Europea. Els membres del consorci d’investigadors es van reunir els dies 10 i 11 de gener a Roma per posar en marxa el seu llançament i dur a terme la reunió d’inauguració.

Caring Nature aborda les necessitats ambientals dels sistemes sanitaris i de salut. Els serveis de salut contribueixen gairebé amb un 5% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a escala mundial; i si aquest sector fos un país, seria el cinquè major contaminant del món1. Les emissions anuals projectades del sector sanitari augmentaran de manera dramàtica si no es prenen mesures. Amb una consciència clara de la seva responsabilitat ambiental, l’Hospital General de Granollers es compromet a respondre a aquestes necessitats emprenent accions decisives per reduir aquest impacte, tot mantenint un ferm compromís amb la seguretat dels pacients i del col·lectiu assistencial.

En aquest context, el projecte Caring Nature, format per 5 institucions hospitalàries, 5 petites i mitjanes empreses d'innovació, 1 organisme de normalització, 2 indústries i 5 universitats, construirà i implementarà 10 solucions específiques per a la reducció d'emissions de carboni i contaminació, que seran testades i validades a través de 33 casos d'ús.

Alhora, les transicions de sostenibilitat requereixen un compromís transversal del personal i de la governança, així doncs s'exploraran i sistematitzaran mètodes participatius per fomentar aquesta implicació.

En un moment en què la crisi climàtica requereix accions immediates, l’Hospital General de Granollers es presenta com una inspiradora força de canvi en el sector de la salut. A través de Caring Nature, l’Hospital col·laborarà amb experts ambientals, tecnològics i de la salut per desenvolupar i implementar iniciatives innovadores que redueixin significativament l'empremta de carboni dels serveis de salut. Aquestes accions destacaran per ser innovadores, adoptables i sostenibles, i representen un avenç significatiu per a la institució.

Aquesta iniciativa pionera és un testimoni del compromís ferm de l’Hospital en la lluita contra el canvi climàtic, demostrant que és possible avançar cap a una assistència sanitària més sostenible. Alhora, aquestes iniciatives es sumen a les mesures ja implementades per promoure les energies renovables i l'estalvi energètic, com ara la producció fotovoltaica que representa el 12% del total requerit per al funcionament de l'Hospital.

El projecte consolida l’estratègia realitzada en els últims anys d’apostar per la recerca col·laborativa i la innovació en el marc d’hospital universitari. És un pas més per a fomentar la recerca i la innovació a l’Hospital General de Granollers. Des de l’Hospital es valora molt positivament la participació en el programa marc de recerca de la Unió Europea H2020 i HorizonEurope, i donades les taxes d’èxit, l’Hospital està molt satisfet amb els diferents projectes europeus en els quals l’Hospital ha participat en els últims anys i que han aportat més d’un milió d’euros i publicacions en revistes indexades.

Per a més informació:

Altres projectes actius:

Projectes tancats:

  • Projecte CUREX:

www.curex-project.eu

https://www.youtube.com/watch?v=nUKhW8bK7A4

]]>
Tue, 23 Jan 2024 09:41:07 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/349/lhospital-general-de-granollers-posa-en-marxa-el-nou-projecte-europeu-caring-nature-per-promoure-solucions-sostenibles-per-a-una-salut-i-atencio-verda http://fphag.org/comunicacio/noticies/349
L'Hospital General de Granollers posa en marxa un nou protocol de ventilació no invasiva per a pacients amb ELA L’Hospital General de Granollers ha impulsat un nou protocol basat en el suport ventilatori no invasiu per a pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Aquest nou protocol assegura una adequada ventilació durant la sedació, reduint el risc de disminució de la funció respiratòria.


Granollers, 15 de desembre de 2023.- L’Hospital General de Granollers ha impulsat un nou protocol basat en el suport ventilatori no invasiu per a pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Aquest nou protocol assegura una adequada ventilació durant la sedació, reduint el risc de disminució de la funció respiratòria.

L'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada per la pèrdua progressiva de neurones motores del còrtex cerebral, tronc, encèfal i medul·la espinal, ocasionant la pèrdua progressiva de la mobilitat, la parla, la capacitat de deglució i incrementant la dificultat respiratòria. És considerada una malaltia rara pel nombre de persones afectades. Es calcula, segons dades del 2022, que es diagnostiquen 2 casos nous cada any per cada 100.000 habitants i que aquests pacients compten amb una esperança de vida d’entre 2 i 4 anys.

Quan un pacient amb ELA presenta dificultats en la deglució, el procediment mèdic més indicat és fer una gastrostomia endoscòpica percutània (PEG), que consisteix en la col·locació mitjançant endoscòpia d'una sonda o tub a l'estómac a través de la paret abdominal per a poder administrar aliments. Això permet garantir la nutrició i evitar complicacions respiratòries, que és una de les principals causes de mort en aquests pacients.

Tot i que aquesta tècnica compta amb grans beneficis, la principal limitació és el risc de complicacions respiratòries greus durant la sedació, sobretot en pacients amb problemes respiratoris previs. En aquest context i amb l’objectiu de poder superar aquesta limitació en els pacients amb patologia neuromuscular, l'Hospital General de Granollers ha engegat aquest nou protocol basat en suport ventilatori no invasiu, reduint el risc de la depressió respiratòria.

Malgrat que els casos siguin escassos, l'ELA persisteix com la malaltia motora neurodegenerativa més comuna en la població adulta i és la tercera amb major prevalença, després de l'Alzheimer i el Parkinson. Per això, l'abordatge multidisciplinari d'aquests pacients és imprescindible a l'hora d'assegurar-ne el tractament correcte. Gràcies a la col·laboració dels serveis d'Anestèsia, Digestiu i Neurologia, l'Hospital General de Granollers es converteix en un dels pocs centres de Catalunya que ofereixen aquest tipus de teràpia.

]]>
Fri, 15 Dec 2023 09:12:07 +0100 http://fphag.org/comunicacio/noticies/348/lhospital-general-de-granollers-posa-en-marxa-un-nou-protocol-de-ventilacio-no-invasiva-per-a-pacients-amb-ela http://fphag.org/comunicacio/noticies/348