Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

14/07/2021

Es publiquen els resultats del primer estudi europeu sobre les reaccions en la pell de les vacunes contra la Covid-19

  • Liderat des del Servei de Dermatologia de l'Hospital General de Granollers, l'estudi ha aglutinat casos procedents de més de 30 hospitals de tot el territori espanyol
  • L'estudi ha estat publicat en la prestigiosa revista British Journal of Dermatology i ha recollit més de 400 casos utilitzant plataformes digitals per a la seva realització i l'ajuda de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia

Granollers, 14 de Juliol de 2021.- L'Hospital General de Granollers acaba de publicar un estudi a nivell estatal sobre les reaccions en la pell que es puguin donar després de l'administració de les diferents vacunes contra la Covid-19. Aquest estudi ha estat promogut i coordinat pel Dr. Carlos Muñoz, del Servei de Dermatologia de l'hospital, que és al seu torn un dels investigadors principals, al costat de les Dres. Alba Català, de l'Hospital Clínic de Barcelona, i la Dra. Cristina Galván, de l'Hospital de Móstoles, Madrid. L'estudi és el primer d'aquestes característiques a nivell europeu i acaba de ser publicat en la més prestigiosa revista europea de Dermatologia, el British Journal of Dermatology. Gràcies a la coordinació a través de qüestionaris en línia i fotografies s'han pogut recollir i descriure un total de 405 casos procedents de 15 comunitats autònomes de l'estat espanyol.


Els resultats han mostrat que les reaccions en la pell després d'aquestes vacunes són més freqüents en les dones i el tipus de reacció més observada és l'anomenat “Braç-Covid”, que consisteix en rojor, dolor i calor en la zona d'injecció al braç, i que es produeix sobretot després de la vacuna de Moderna. A més, s'han descrit altres patrons d'erupcions en la pell de tipus més extens, normalment amb picor i que poden consistir en faves (urticària), granits semblants a picades, taques vermelles amb descamació, granellades que recorden al del xarampió o lesions purpúries. Ha cridat l'atenció dels investigadors que s'han produït també reactivacions d'herpes (herpes zòster i simple), especialment després de la vacuna de Pfizer-BioNTech. La reacció més sovint descrita després de la vacuna de AstraZeneca ha estat la urticària. La majoria d'aquestes erupcions han estat lleus, han requerit tractament amb antihistamínics i/o corticoides i han remès en un termini mitjà de 12 dies. Aquest estudi pot ajudar el personal sanitari a reconèixer millor aquestes erupcions i poder aconsellar i tranquil·litzar a la població durant les campanyes de vacunació massiva contra la Covid-19. 

Pujar