Notícies
5/03/2020
La Fundació Privada Hospital Asil de Granollers i ”la Caixa” inauguren l’Edifici del Coneixement
Granollers, 5 de març de 2020.- Avui s’ha inaugurat l’Edifici del Coneixement de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (FPHAG). La rehabilitació d’aquest edifici històric s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de ”la Caixa”.
Les obres de rehabilitació es van començar l’any 2014 i es van acabar a finals del 2019. L’espai rehabilitat consta de 1.273 m2, amb una superfície útil de 1.082 m2, i amb un cost total de 2.630.979 €, dels quals 1.850.000 els ha aportat ”la Caixa”.
La inauguració ha estat a càrrec del Sr. Josep Mayoral, alcalde de Granollers i president del Patronat de la FPHAG; el Sr. Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i el Dr. Rafael Lledó, director general de la FPHAG.
A l’acte hi han assistit més d’un centenar de professionals de l’àmbit de la salut i de la gestió del coneixement, com també professionals del centre, que han pogut visitar les instal·lacions reformades de l’edifici i assistir a una ponència inaugural sobre El futur laboral a càrrec del Sr. Jordi Serrano, soci fundador de Future for Work Institute. També ha participat en la inauguració el robot social Pepper, de l’empresa de robòtica catalana Yasyt, que ha explicat als assistents les característiques del nou equipament.
Història: de malalts infecciosos a gestió del coneixement
L’edifici modernista va ser projectat l’any 1933, deu anys després de la inauguració de l’edifici històric de l’hospital, per instal·lar-hi els malalts infecciosos. El projecte arquitectònic va ser a càrrec del mateix arquitecte, Josep M. Miró i Guibernau. Tanmateix, la guerra i les dificultats econòmiques van fer que no es pogués inaugurar fins a l’any 1957. El seu destí també va canviar al llarg dels anys, i finalment va esdevenir asil. Va quedar en desús amb la construcció del nou centre geriàtric l’any 1984, fins que se’n va iniciar la rehabilitació el 2014. El nou Edifici del Coneixement té dues plantes dedicades a Docència, Formació i Desenvolupament, i Recerca i Innovació, més una altra de destinada a aula magna i una sala gran per a diverses activitats.
L’Edifici del Coneixement: un centre amb tres àrees de treball
L’Àrea de Docència vetlla per la qualitat de la formació, la innovació en metodologia i la gestió de la docència, en un entorn d’avantguarda que cerca l’excel·lència.
Des de l’any 1983, la FPHAG està acreditada per formar metges especialistes amb el sistema MIR. Actualment, té 12 especialitats acreditades pel Ministeri de Sanitat, a més participa en la formació hospitalària de metges especialistes en medicina familiar i comunitària i en psiquiatria, en combinació amb l’àrea docent de Gerència Territorial Metropolitana Nord i la Unitat Docent Multiprofessional de Salut Mental Benito Menni.
L’any 2008, es va signar un acord amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) per a la formació d’estudiants de medicina, i va esdevenir hospital universitari. Durant el darrer curs va col·laborar en la formació de 860 persones: 178 alumnes de pregrau, 536 alumnes de grau, 57 estudiants de màster o postgrau i 89 residents de formació sanitària especialitzada.
També assumeix la docència en l’àmbit universitari internacional: l’hospital forma estudiants de medicina de la Universitat de Monterrey (Mèxic) i col·labora en la formació d’estudiants de medicina de la Fundació Universitària Juan N. Corpas (Colòmbia).
L’Àrea de Formació i Desenvolupament és la responsable de l’impuls del talent dels professionals de la FPHAG, així com de les entitats amb què col·labora.
En l’àmbit de Formació, dissenya, coordina i implementa el pla de formació de la FPHAG per a la capacitació dels professionals de l’organització. Comprèn formació interna (accions formatives, sessions clíniques i sessions formatives dins del servei) i formació externa (en altres centres formatius, congressos i seminaris). El darrer exercici hi van participar 6.679 alumnes (6.020 de formació interna i 659 de formació externa), i es van dur a terme 258 accions formatives.
I en l’àmbit de Desenvolupament, atrau i selecciona els professionals adients per a l’organització: identifica i desenvolupa el talent intern, fomenta la promoció professional i la mobilitat interna, vetlla per la ubicació òptima dels professionals als llocs de treball i afavoreix el seu desenvolupament personal i laboral.
L’Àrea de Recerca i Innovació es va crear a finals del 2007 per donar resposta a les necessitats dels professionals i de la institució en recerca i innovació i en gestió del coneixement generat per aquestes activitats. L’àrea, que engloba també el servei de biblioteca, té com a missió promocionar la recerca i la innovació a la institució i a la comarca, mitjançant el foment i el suport de l’activitat científica dels investigadors, per tal de contribuir a l’obtenció d’uns resultats òptims i excel·lents en recerca, innovació, salut, i en la gestió del coneixement generat.
Se subdivideix en diverses àrees de treball: Àrea de Recerca i Estadística, Àrea d’Innovació i Transferència de Tecnologia, Àrea d’Observatori de Salut (OSVA), Àrea de Gestió Econòmica de la Recerca i la Innovació, Àrea de Gestió del Coneixement de la Recerca i la Innovació, i Àrea de Biblioteca.
Dins del marc de l’Àrea de Recerca i Innovació s’hi engloben les comissions i els comitès següents: Comitè d’Ètica d’Investigació, Comitè de Recerca, Comitè d’innovació i Comissió de Biblioteca.
El Pla Estratègic de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers 2018-2022 recull el coneixement com un dels pilars de la institució; per això no es pot planificar cap camí que no inclogui aquest àmbit. Aquests anys, doncs, estem treballant per reorientar i impulsar la formació continuada, consolidar la docència, enfortir la xarxa universitària i augmentar l’oferta formativa. La recerca i la innovació es reforcen amb la creació de línies de col·laboració amb diferents entitats, institucions i empreses.
De la Fundació Bancària ”la Caixa”
Fa més de 100 anys que ”la Caixa” es dedica a la salut, la recerca i el coneixement. L’any 1920 es va fer càrrec de l’Empar de Santa Llúcia per tractar i cuidar nenes i dones cegues, situat a la zona del Tibidabo, on actualment hi ha CosmoCaixa. Des de llavors ençà, sempre ha treballat en diverses línies de millora, no solament en el camp social, sinó també en el de la salut i la recerca i la innovació.
En els últims anys, ”la Caixa” ha multiplicat per tres el pressupost destinat a recerca i el coneixement. Concretament, l’entitat treballa en tres línies: la formació d’excel·lència, la recerca i la innovació. De totes maneres, el compromís de ”la Caixa” amb la formació i la recerca d’excel·lència ve de lluny, amb la creació del Programa de Beques el 1982. Avui en dia, aquest programa ja ha atorgat prop de 5.000 beques per promoure la formació i la recerca d’excel·lència a les millors universitats i centres d’investigació del món. Així mateix, des de ”la Caixa” s’impulsa, entre altres iniciatives, una de les convocatòries d’ajuts per a la recerca en salut més importants de la península Ibèrica, i es concedeixen diversos ajuts estructurals als principals centres de recerca del país. En aquest sentit, actualment es dona suport a més de 800 projectes i beques d’investigació en què participen més de 2.200 investigadors, els quals han publicat més de 900 articles en revistes científiques en l’últim any. Però més enllà del foment de la investigació, ”la Caixa” també vol potenciar la transferència de coneixement, cosa que fa a través del programa CaixaImpulse, que treballa per traslladar els resultats del laboratori a la societat.
Aquesta aposta pel coneixement, la investigació i la innovació ha consolidat a ”la Caixa” com una de les fundacions d’Europa més importants en aquest àmbit.