Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

4/01/2018

El Servei de Pediatria de l’Hospital General de Granollers i l’empresa New Born Solutions col·laboren en el test d'usabilitat d’un dispositiu no invasiu que valora la meningitis

Granollers, 4 de desembre de 2017.- L’empresa New Born Solutions (NBS) ha dissenyat Neosonics, un dispositiu mèdic pel cribratge no invasiu de la meningitis en lactants a partir de la mesura de la concentració de glòbuls blancs que es troben en el líquid cefaloraquidi situat a sota de la fontanel·la del bebè (l’àrea del cap on s'uneixen els ossos del crani que fins als 18 mesos d'edat no es fusionen). Metges i infermeres del Servei de Pediatria de l’Hospital General de Granollers han col·laborat voluntàriament realitzant tests d’usabilitat de l’aparell.

“Amb la participació dels professionals de l’Hospital hem aconseguit identificar les necessitats de disseny per part de l’usuari que impactin en la facilitat d'ús del dispositiu per a la realització de la mesura” explica NBS. “Els resultats d’aquesta col·laboració tindran una afectació en el disseny i qualitat de les dades obtingudes amb el prototip”. Durant una setmana, personal d'NBS en col.laboració amb l'empresa de disseny de producte STIMULO, ha entrevistat individualment personal mèdic i d’infermeria del Servei de Pediatria, els quals han valorat el nou dispositiu i expressat la seva opinió respecte el nou dispositiu mèdic.

Desde l’Àrea de Recerca i Innovació de l’Hospital, responsable de la coordinació del projecte i gestió del contracte, es  valora com un exemple del potencial de les col.laboracions hospital-empresa, aprofitant el coneixement assistencial dels nostres professionals, al servei de nous productes que millorin l’atenció als nostres usuaris.

El per què del projecte

Cada dia moren 450 nens menors d'un any per meningitis i el 30% dels supervivents sofreixen algun tipus de seqüela neurològica. Una infecció que pot presentar-se amb només una febre però que pot matar en poques hores.

L'únic mètode disponible per la seva detecció és la punció lumbar (PL), invasiva i no exempta de risc, que serveix per extreure una mostra del líquid cefaloraquidi (LCR) que embolcalla el cervell i la medul·la espinal. El primer que es vol observar és el nivell de glòbuls blancs al LCR perquè si és elevat és una indicació de meningitis i, per tant, s'ha de medicar immediatament al pacient.

Tanmateix, en països industrialitzats on la incidència de la meningitis és relativament baixa (0.1-1/1.000 naixements), el 95% dels pacients que reben una PL per sospita de meningitis no tenen meningitis. Mentre que en països en falta de recursos on rarament es fan PLs, el diagnòstic erroni augmenta com també ho fa la mortalitat, amb el 50% dels nounats amb meningitis morint de la malaltia.

Recentment, NBS ha demostrat amb una publicació científica l'elevada precisió de la mesura de concentració de glòbuls blancs de la tecnologia. Han observat en models físics de la fontanel·la -fent servir teixit animal- la capacitat de detecció cel·lular a través de la pell, i han confirmat amb un prototip de recerca suboptimitzat la viabilitat tecnològica de la tecnologia en pacients amb meningitis. L'empresa, que continua amb el desenvolupament i la validació clínica, està en fase d'ampliació de capital per finançar la industrialització i aprovació regulatòria del producte.

Pujar