Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

3/10/2016

Presentació del cicle de xerrades de l'Aula de la Salut 2016-2017

Per catorzè any consecutiu es presenta el cicle de xerrades de l’Aula de la Salut, un programa que va néixer amb la voluntat d’apropar els serveis sanitaris i els seus professionals a la ciutadania de Granollers, i de respondre a les seves demandes sobre diversos temes relacionats amb la promoció de la salut i el coneixement dels serveis sanitaris de la ciutat i de la comarca.

L’Aula de la Salut és una col·laboració del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers, l’Hospital General de Granollers i la Xarxa de Centres d’Atenció Primària (ICS), amb la participació de la Xarxa d’Equipaments de la ciutat.

Enguany s’inicia un nou format, amb xerrades bimensuals que es realitzaran a espais emblemàtics de la ciutat com el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Cada any s’abordaran temes relacionats amb una etapa vital i comptarem amb persones expertes en cada temàtica. Aquesta edició la dediquem a “l’adolescència” i les xerrades se centraran en temes com els problemes de conducta, les relacions amb la família, l’alimentació i la prevenció de trastorns alimentaris, les noves tecnologies, la sexualitat, entre d’altres.

La presentació del cicle de conferències tindrà lloc el proper dimecres 5 d’octubre, a les 18.00 h, al Museu de Ciències Naturals i comptarà amb la presència del Sr. Josep Mayoral, alcalde de la ciutat de Granollers i el Dr. Rafael Lledó, director general de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers.

La conferència inaugural serà una taula rodona moderada pel Sr. Daniel Cruz, psicòleg del CSMIJ de Granollers que anirà a càrrec del Sr. Josep Matalí, psicòleg de l’Hospital Sant Joan de Déu i del Sr. Jordi Bernabeu, psicòleg de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers sota el títol Els problemes de conducta a l’adolescència, símptoma o trastorn?

L’informe “Adolescents amb trastorns de comportament. Com podem detectar-los? Què cal fer?” observa que en els darrers anys s’ha detectat un significatiu increment en el diagnòstic de trastorns de conducta en menors i s’han convertit en la principal causa de consulta sobre salut mental, segons afirmen psicòlegs i psiquiatres. La situació econòmica, juntament amb els canvis experimentats en la societat actual respecte a les estructures familiars dels últims anys, l’auge de valors com l’individualisme, la necessitat de recompensa immediata o la poca tolerància al malestar han contribuït a aquest increment. Una situació que té un gran impacte principalment en l’àmbit familiar i educatiu. En aquesta taula rodona es donaran eines per detectar aquests trastorns, millorar-ne la prevenció i la detecció precoç, i es proposaran recomanacions per millorar l’abordatge dels problemes de conducta, tant des de la família com des dels professionals que treballen amb el jovent.

Dia: dimecres 5 d’octubre
Hora: 18.00 hores
Lloc: Museu de Ciències Naturals de Granollers


PROGRAMA

Tecnologia i adolescència

Isidre Plaza, psicòleg de l’Ajuntament de Granollers Laia Porta, psicòloga de l’Ajuntament de Granollers

Té sentit prohibir al jovent adolescent l’accés a les pantalles, quan per tot arreu estan rodejats de tecnologia? Quins són els usos més freqüents quan les utilitzen? Addició, assetjament escolar, sexting…?

L’opció que defensem és fer acompanyament en tot aquest entorn, treballar conjuntament perquè esbrinin com funcionen les coses (des de com va tot el món de sensors i robòtica a com guanyen diners les grans empreses tecnològiques, de les dades obertes a les dades massives...), motivar-los per fer uns usos més constructius de la xarxa (del consum a la creació), plantejar espais o temps de desconnexió i reflexionar al voltant del binomi en línia – fora de línia (on-off).... En resum, treballem la ciutadania també digital.

Dia: 16 novembre de 2016, a les 18 h
Lloc: Biblioteca Roca Umbert

Els trastorns alimentaris: hi ha forma de poder prevenir-los?

Sònia Pitarch, psicòloga de la Unitat d’Obesitat i Trastorns Alimentaris (UOTA) al CEMAV.


Els trastorns alimentaris i l’anorèxia principalment continuen essent una preocupació important en les famílies. Ja des del naixement, els pares i les mares es preocupen sobretot perquè el nadó mengi i pugui sobreviure; és per això que aquest trastorn afecta els vincles familiars més importants. Podem fer prevenció? Podem detectar senyals d’alerta? Sempre és millor opció fer una bona prevenció primària i enfortir aquells punts necessaris per no caure en la malaltia que haver d’arribar al tractament. Per aquest motiu, la detecció precoç al nucli familiar i a les escoles és bàsica. És important que davant els primers signes d’alerta encertem en l’orientació per evitar arribar a situacions més complexes i de tractaments més llargs.

Dia: 18 gener de 2017, a les 18 h
Lloc: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Eines per comprendre l’adolescència

Núria López, psicòloga del CSMIJ de Granollers

L’adolescència constitueix un període de transició necessari i fonamental en el desenvolupament i la construcció de la personalitat. Es caracteritza per la manifestació de múltiples canvis, tant físics com psíquics, que afecten i modulen l’adolescent i l’entorn familiar, educatiu i social que l’envolta. Va associada a una “crisi” que implica un augment de l’estrès i de la vulnerabilitat, que afecta tots els sistemes i que obliga a una “reorganització” global.
S’abordarà l’adolescència de forma global, emmarcada al moment social en què vivim, i s’intentaran donar eines per a la comprensió i el maneig de la crisi adolescent per tal d’afavorir un procés adolescent dins la normalitat. Així mateix, es parlarà sobre els indicadors de risc i les senyals d’alarma que poden requerir d’una atenció especialitzada en salut mental.

Dia: 15 març de 2017, a les 18 h
Lloc: Biblioteca Roca Umbert

Pujar