Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

31/03/2016

L’Hospital General de Granollers commemora el dia mundial contra el càncer de còlon i recte

Avui 31 de març i coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte, professionals de l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte de l’Hospital General de Granollers han organitzat una taula informativa a l’entrada principal de consultes externes per tal de conscienciar a la població sobre la importància de la prevenció d’aquesta malaltia i per informar del Programa de detecció Precoç que es va posar en marxa a Granollers el passat mes de novembre.

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més habitual entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.100 anuals), i normalment es produeixen en persones de més de 54 anys.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través d’una prova que ofereix el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa l’any 2000 i que s’està estenent per tot Catalunya.

Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i que es pugui curar, ja que un dels problemes d’aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments. Des del mes de novembre l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte de l’Hospital General de Granollers s’ha desplegat ja a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Granollers Centre, Granollers Sud i part de Granollers Nord, així com a la de Mollet Est i part de Mollet Oest, amb un enviament total de 20.599 cartes d’invitació al programa. De les persones que han participat en el programa s’han citat a primera visita 247 pacients a l’Hospital General de Granollers i 138 a l’Hospital de Mollet ja que han donat positiu en sang en el test que s’han realitzat.
Per altra banda, també hi ha certes mesures de prevenció que poden reduir el risc de desenvolupar aquesta malaltia com seguir una dieta rica en verdures, fruita i làctics i reduir el consum de carn vermella; realitzar activitat física regularment, no fumar i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques.
 

Pujar