Notícies
5/05/2015
L’UDIVOR posa en marxa un espai virtual per compartir entre els Hospitals de la comarca la informació de les proves de detecció precoç per al càncer de mama
La Unitat de Diagnòstic per a la Imatge del Vallès Oriental (UDIVOR) ha posat en marxa un projecte de telemamografia pel cribratge de mama de la comarca que permet als especialistes en radiologia compartir la informació de les proves de detecció de precoç del càncer de mama en una sala d’informes virtual. Aquest projecte ha comportat la implicació dels Departaments de Sistemes d’Informació dels tres hospitals la comarca, els diferents professionals de les Oficines Tècniques de Cribratge i els radiòlegs.
L’any 2003, es va iniciar al Vallès Oriental el Programa de Detecció Precoç del càncer de mama. Aquest programa es realitza a dones d’entre 50 a 69 anys, el que representa al voltant d’unes 20.000 dones a l’any. L’estudi radiològic es basa en dues projeccions de cada mama, que són valorades per dos radiòlegs de forma aïllada i que en cas de discrepància comporta una tercera lectura i/o consens. Si la valoració finalment és negativa es torna a citar la pacient al cap de dos fins als 69 anys o bé es realitza algun estudi addicional si l’especialista ho considera oportú. A la nostra comarca les valoracions són realitzades per professionals dels Hospitals de Granollers, Sant Celoni i Mollet, i en les darreres lectures i consens es compta amb la col·laboració d’UDIAT.
Fins la implantació del projecte, la valoració de les mamografies es feia enviant físicament les plaques radiològiques i els informes impresos als centres implicats. La recollida de resultats i la seva explotació es feia en un programa no integrat en les històries clíniques electròniques (HIS) de cada centre el que no permetia poder compartir i consultar la informació virtualment.
Després de valorar diferents opcions tècniques, es va contactar amb UDIAT i l’empresa SUNSET Technologies perquè elaboressin un projecte comú, que partint dels diferents HIS i PACS (Picture Archiving and Communication System) de cada centre es pogués:
Eliminar de plaques radiològiques, la impressió d’informes i la valisa per poder compartir la informació.
Integrar els resultats en HIS de cada centre.
Flexibilitzar les lectures de les mamografies segons les necessitats de cada centre.
Disposar d’un espai únic per compartir la informació, els qüestionaris i els resultats.
Facilitar la tasca dels professionals en utilitzar monitors d’alta resolució i eines informàtiques per a la valoració dels estudis.
Així com millorar la seguretat i confidencialitat de les dades dels pacients.
A més s’ha avançat de forma pionera en la utilització del Repositori Central d’Imatges de Catalunya de la Historia Clínica Compartida (HC3), com a eina assistencial en aquest projecte, per poder consultar i informar a distància els estudis realitzats en els altres centres i que s’incorporin els resultats obtinguts dins de l’historial propi de cada pacient, millorant la qualitat i fiabilitat del cribratge
UDIVOR
El Juny del 2010, es va crear la Unitat de Diagnòstic per la Imatge del Vallès Oriental (UDIVOR), una unitat multicèntrica en la comarca del Vallès Oriental, que permet oferir la millor solució diagnòstica per a la imatge al pacient, amb una gestió eficient dels recursos tècnics i humans existents en la comarca o consensuats amb altres proveïdors externs, quan no es factible. Des de la seva creació s’han impulsat més de 20 projectes de coordinació entre els Serveis de Diagnòstic per la Imatge del Vallès Oriental. Dins d’aquests, al juny del 2012, es va posar en funcionament un projecte busca substituir la impressió de plaques radiològiques i informes en paper, mitjançant la transmissió digital de dades i imatges.