Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

12/04/2022

L’Hospital General de Granollers realitza amb èxit la primera intervenció gastroenteroanastomosi endoscòpica

Granollers, 12 d'abril de 2022.- L'equip de digestologia de l'Hospital General de Granollers, per primera vegada al Vallès Oriental, ha dut a terme amb èxit una intervenció de gastroenteroanastomosi guiada per ecoendoscòpia.

El procediment, que només s'ha realitzat a Catalunya en una dotzena de casos, ha estat possible gràcies al treball multidisciplinari i coordinat dels equips de Digestiu, Anestèsia, Cirurgia, Oncologia i Infermeria de l'Hospital General de Granollers, així com el del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Sant Celoni on estava ingressada inicialment la pacient.

Aquesta tècnica, innovadora i d’alta complexitat, consisteix a realitzar una unió artificial entre l’estómac i una nansa intestinal, col·locant una pròtesi en forma de “diàbolo”, sobrepassant d’aquesta manera l’estretament tumoral del tub digestiu a través de la nova via artificial creada, en pacients diagnosticats de càncers abdominals avançats, sobretot pancreàtics.

Aquests pacients poden patir un estretament i tancament del tub digestiu a causa de l’evolució de la malaltia oncològica, provocant que la ingesta oral no sigui tolerada degut a l’incorrecte funcionament del tracte gastrointestinal, i és necessària l’alimentació per via venosa, parenteral. Amb la intervenció es restableix la normalitat del trànsit intestinal permetent l’alimentació de nou per via oral a la persona. La tècnica es realitza per mitjà de la introducció d’un ecoendoscopi a través de la cavitat oral del pacient com a orifici natural per a realitzar el procediment, sense requerir una intervenció quirúrgica abdominal.

La tècnica és considerada una de les més complexes i exigents dins del món de l'endoscòpia digestiva i requereix una exhaustiva formació, coneixements tècnics i habilitats endoscòpiques per a dur-la a terme. L'any 2019 es va realitzar el primer cas a Catalunya, a l'Hospital Universitari de Bellvitge com a centre pioner en endoscòpia avançada-intervencionista. Els darrers mesos han implementat la tècnica l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital del Mar i l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, havent-se dut a terme en total una dotzena de casos a Catalunya. Granollers ha estat el sisè centre català en dur-la a terme.

Projecte de la nova Unitat de l’Aparell Digestiu

El setembre de 2020 s'inicià el projecte de renovació de la Unitat de l'Aparell Digestiu de l'Hospital General de Granollers, tot incorporant nous professionals i noves tècniques com són l'ecoendoscòpia, que ha permès dur a terme la gastroenteroanastomosi, la càpsula endoscòpica biodegradable, o el test de sang oculta en femta quantitatiu. A part de l'àmbit de l'endoscòpia digestiva, també s'ha reforçat l'atenció d'una patologia altament complexa com són els pacients amb diagnòstic de malaltia inflamatòria intestinal. Així com s'han enfortit les relacions amb els centres assistencials de la comarca: l'Atenció Primària i els Hospitals de Mollet i Sant Celoni, tot vetllant per un treball en xarxa i intentant d'oferir una atenció de qualitat i propera als pacients amb patologia digestiva del territori.

La implementació de noves tècniques, l'ampliació de la cartera de serveis i l'aposta per aportar coneixement i innovació al territori, forma part de la línia estratègica de l'Hospital General de Granollers per a potenciar i millorar l'assistència en salut oferta a la població.

Pujar