Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

4/02/2022

Primera pedra del nou Centre d’Oncologia Radioteràpica de la C17


Granollers, 4 de febrer de 2022.- Avui s’ha posat la primera pedra d’un nou edifici satèl·lit de l’Hospital Clínic de Barcelona al complex hospitalari de Granollers per donar atenció d’oncologia radioteràpica als pacients dels hospitals de la C17 (Vallès Oriental i Osona).

El nou edifici comptarà amb una superfície de prop de 1.500 metres quadrats dedicats a atendre les necessitats de tractament amb radioteràpia dels pacients oncològics que ho requereixin, i evitarà desplaçaments als grans hospitals de Barcelona. El centre disposarà de tecnologia de darrera generació amb la incorporació de 2 acceleradors lineals d’alta energia i un equip de tomografia computada (TAC).

L’acte de col·locació de la primera pedra ha estat presidit pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha destacat que aquest projecte representa “un important pas endavant en la millora de l’atenció oncològica a Granollers, al Vallès Oriental i a l’eix de la C-17” i ha recordat que justament avui, 4 de febrer, és el Dia Mundial contra el Càncer. “La prevenció, detecció i atenció al càncer és un dels grans reptes que tenim com a sistema sanitari”, ha assegurat.

En la seva intervenció, el conseller Argimon ha remarcat la importància d’anar recuperant progressivament la normalitat en el diagnòstic i l’atenció a les patologies no COVID i que la xarxa d’atenció disposi de més i millors equipaments, com aquest nou centre de radioteràpia a Granollers, “per atendre aquestes patologies amb criteris d’accessibilitat i equilibri territorial”.

En la col·locació de la primera pedra, el conseller de Salut ha estat acompanyat per Meritxell Masó, secretària general de Salut; Meritxell Budó, secretària d'Atenció Sanitària i Participació; i Anna Aran, gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut. També han participat en l’acte, Josep Mayoral, alcalde de Granollers i president del Patronat de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers; Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona; Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic i Rafael Lledó, director general de l’Hospital General de Granollers.

“El projecte que avui celebrem representa una notable millora en variades dimensions de qualitat relacionades amb l’atenció als pacients que requereixen tractament radioteràpic; com l’accessibilitat, el confort i l'equitat per a les persones ateses i les seves famílies. Tot plegat és fruit de la feina de molts agents, teixida amb complicitat, confiança i col·laboració i pensada per millorar el servei a la comunitat”, ha detallat el Dr. Rafael Lledó.

El Dr. Josep M. Campistol assenyala que es tracta “d’un projecte molt esperat pels pacients i pel territori, que permetrà apropar els millors tractaments a tots els pacients de l’eix de la C17. Des de l’Hospital Clínic aportarem el personal especialitzat i el coneixement tècnic que requereix un equipament d’aquest tipus”.

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha remarcat que “aquest projecte té una visió territorial i el valor que està treballat en xarxa. Tindrem un equipament de primera que canviarà la dinàmica assistencial a la ciutat i que fa un salt a la qualitat de vida dels pacients”.

En la seva estada aquest matí a l’Hospital General de Granollers, el conseller Argimon s’ha reunit amb professionals d’aquest centre per conèixer quin és el seu dia a dia, tant en la lluita contra la COVID-19 com en la recuperació de l’activitat ordinària. També ha pogut conèixer l’evolució de les obres de l’edifici Compacte.

Informació sobre el nou Centre d’Oncologia
El Centre d’Oncologia Radioteràpica de Granollers serà possible gràcies al lideratge del Consorci Hospital Clínic de Barcelona, la participació de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (cessió dels terrenys) i les aportacions econòmiques de l’Ajuntament de Granollers i la Diputació de Barcelona. Un projecte que respon a la xarxa assistencial de salut que el Servei Català de la Salut està desplegant a tot el territori.

L’objectiu d’aquesta nova instal·lació és apropar la radioteràpia als pacients del territori. S’estima que l’any 2025 el nombre de pacients diagnosticats de càncer a Europa anualment arribarà aproximadament als 4,5 milions i que el 50% necessitaran tractament amb radioteràpia.

La radioteràpia s’administra, de manera general, als grans centres urbans, donada la infraestructura tecnològica i de personal altament especialitzat que requereix. Això obliga al fet que els pacients del Vallès Oriental i Osona que necessitin aquest tractament realitzin llargs desplaçaments diaris durant diverses setmanes. Els darrers anys s’ha fet un esforç molt important per adequar les
instal·lacions per proporcionar aquest tipus de teràpia, i s’ha prioritzat tant l’equitat en salut com un enfocament centrat en el pacient. Aquest nou Centre d’Oncologia Radioteràpica de Granollers permetrà aproximar el tractament de radioteràpia als pacients dels hospitals de la C17 (Hospitals de Vic, Granollers, Sant Celoni i Mollet), i evitar més de 16.000 desplaçaments cada any.

El tractament amb radioteràpia forma part de l’abordatge integral i personalitzat del càncer de cada pacient, decidit en els comitès de tumors multidisciplinaris. Comporta diversos processos que impliquen diferents professionals: tècnics en radioteràpia, físics mèdics, especialistes en oncologia radioteràpica i infermeria. Aquests processos es podran fer tant al centre satèl·lit com a l’Hospital Clínic, segons les necessitats de cada tractament. “Funcionarem com un sol centre amb dos emplaçaments per realitzar els tractaments, estandarditzant la qualitat, la seguretat clínica i l’expertesa que podem oferir des del servei d’oncologia radioteràpica de l’Hospital Clínic de Barcelona”, explica la Dra. Meritxell Mollà, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica del Clínic. “L’objectiu del nou centre de radioteràpia no és només proporcionar el tractament, sinó adequar el pla oncològic terapèutic global dins l’aliança C17, incorporant la innovació tecnològica i terapèutica, la formació i la recerca”, afegeix la Dra. Mollà.

Equipament capdavanter en radioteràpia
El nou Centre d’Oncologia Radioteràpica comptarà amb equipaments de darrera generació per administrar els tractaments, en totes les seves especialitats. Podrà administrar prop de 450 tractaments per accelerador i any. Està previst que s'instal·lin 2 acceleradors lineals d’alta energia (en fase d'adjudicació dins del pla INVEAT d’infraestructures a nivell estatal i gestionat pel Servei Català de la Salut). Aquests acceleradors permetran oferir tractaments avançats d’alta precisió utilitzant tècniques com la modulació d'intensitat (IMRT/VMAT), radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), o tècniques de control i sincronització del moviment respiratori (Gating) que possibilita la monitorització i sincronització del moviment respiratori durant l’administració del tractament i que està especialment indicades en càncer de mama i de pulmó. També disposarà d’un TAC per a la preparació i planificació dels tractaments, que incorpora un sistema 4D per a l’adquisició del moviment respiratori, i de consultes externes per visitar els pacients.

Del concurs arquitectònic a la construcció del nou edifici
L’any 2019 es va convocar un concurs d’un concurs d’idees per seleccionar la proposta arquitectònica del nou edifici, que se situarà al costat de l’Hospital General de Granollers, entre els carrers José Zorrilla, Bartomeu Brufalt i Manel Cornella.

La Unió Temporal d’Empreses (UTE), conformada pels despatxos d’arquitectes BAAS Arquitectura i CasaSolo Arquitectes, van presentar la proposta guanyadora el gener del 2020 a l’Hospital General de Granollers.

Del projecte arquitectònic destaca la innovadora distribució dels espais, que possibilita una futura ampliació de l’edifici, i la integració amb l’entorn i el recinte hospitalari. “Tant les formes corbes com els materials ceràmics emprats, que remeten a alguns fragments de l'edifici històric de l'hospital, volen oferir un entorn acollidor i menys asèptic per als pacients que hi han d'anar de forma regular i que passen temps a l'edifici per fer el seguiment dels seus tractaments”, assenyalen els responsables del projecte. Un pati permetrà l’entrada de llum natural als espais.

Pujar