Notícies
8/10/2021
VIII Jornada d'actualització en Neurologia del Vallès Oriental
Inauguració de la jornada. A l'esquerra, la Dra. Elvira Munteis, vicepresidenta de la Societat Catalana de Neurologia, i a la dreta, la Dra. Lola Cocho, cap de Neurologia i responsable de la Unitat d'Ictus de l'Hospital General de Granollers
Granollers, 8 d’octubre de 2021.- El Servei de Neurologia de l'Hospital General de Granollers, juntament amb la col·laboració de la Societat Catalana de Neurologia, ha celebrat avui la VIII Jornada d'actualització en Neurologia.
L'objectiu d'aquestes jornades és actualitzar cada any el maneig i diagnòstic de les patologies més prevalents en Neurologia. La Covid-19, a banda de la seva repercussió respiratòria, afecta de manera important el sistema nerviós, fet que provoca que un de cada quatre pacients manifestarà clínica neurològica després de la infecció, i en alguns casos, persistirà en el temps. Per aquest motiu, un capítol que no podia faltar en les jornades d'enguany és l'abordatge diagnòstic i terapèutic de les principals complicacions de la Covid-19 com l'anòsmia (pèrdua d'olfacte), la pèrdua de memòria, la fatiga i la cefalea crònica.
L’ictus continua sent una greu malaltia vascular cerebral que afecta una de cada sis persones, suposant la primera causa de discapacitat en el món. Malgrat els avanços en els últims anys, un 30% dels pacients amb ictus són de causa desconeguda. Un 40% presentarà una arrítmia cardíaca anomenada fibril·lació auricular, suposant un risc elevat de sofrir un nou ictus. L'Hospital General de Granollers ha estat pioner en la incorporació d'una nova tecnologia de monitoratge cardíac prolongat anomenada Holter SRA (Stroke Risk Analysis), que permet detectar de manera precoç la fibril·lació auricular, evitant així les recurrències vasculars. En la jornada d'enguany s’han presentat els resultats preliminars de l'estudi BEST (Benefit Holter SRA in TIA patients), dirigit a avaluar la fibril·lació auricular en pacients amb ictus transitoris de causa desconeguda.
Altres novetats destacades que s’han tractat en la jornada han estat l'actualització en el tractament de la disfàgia oro-faríngia, respondre a una qüestió controvertida com és la retirada de la medicació en pacients amb epilèpsia generalitzada i presentar els resultats de dos models d'atenció integral en Neurologia, la incorporació d'una infermera de pràctica avançada en Consultes Externes i un Hospital de Dia per a la rehabilitació cognitiva en totes les patologies neurològiques. La Dra. Boltes, neuròloga del Servei de l’Hospital General de Granollers, ha presentat els resultats preliminars de l'estudi VARIFALDI, un estudi prometedor dirigit a frenar l'avanç de la deterioració cognitiva mitjançant el control estricte dels factors de risc vascular.
Finalment, s’ha comptat amb la presència del Dr. Francesc Graus, un dels neuròlegs més prestigiosos del nostre país i de reconeixement internacional en el camp de la neuro-immunologia, que ha tancat la jornada amb una extraordinària classe magistral d'actualització en el maneig de les síndromes paraneoplàstics.
“Ens omple de satisfacció veure com any rere any, les Jornades Neurològiques presenten una alta participació i un excel·lent grau de satisfacció pels assistents” ha conclòs la Dra. Cocho, cap de Neurologia i responsable de la Unitat d'Ictus de l’Hospital General de Granollers, i coordinadora de la jornada.