Notícies
23/03/2021
L’Hospital General de Granollers incorpora l’ecoendoscòpia digestiva
Aquest mes s’han dut a terme els primers procediments d'ecoendoscòpia digestiva al nostre hospital (tècnica també coneguda pel nom de "ultrasonografia endoscòpica" = USE). Previ al seu inici, es va realitzar una formació específica per al personal d'infermeria de l'Àrea de Tècniques Especials (ATE) per a conèixer el funcionament dels procediments i el material fungible emprat. La implementació d'aquesta tècnica s’emmarca dins dels objectius del pla assistencial 2019-2022 del centre, i també forma part de la projecció i nova etapa de la Unitat d'Aparell Digestiu de l'Hospital.
La tècnica
L’ecoendoscòpia és una exploració que combina la visió endoscòpica amb l’ecogràfica gràcies a la incorporació a la punta del tub endoscòpic d’un transductor ecogràfic. És una tècnica de molt lenta corba d'aprenentatge (de 2 a 3 anys), perquè requereix l'adquisició de coneixement per part de l'endoscopista en la pràctica d'interpretar les imatges ecogràfiques visualitzades, saber orientar i dirigir l'ecoendoscopi, així com conèixer la utilització del material fungible emprat.
S’aplica principalment en l’estudi de tumors digestius (esòfag, estómac i duodè), així com en masses i nòduls pancreàtics, de via biliar, alguns segments hepàtics, espai retroperitoneal, mediastí, tiroides, glàndula suprarenal, i en recte, entre altres. Es fa servir, així mateix, per valorar la resposta del càncer al tractament, estudiar adenopaties i sospites de limfoma, i per a la detecció de lesions vasculars (ús de la tecnologia Doppler, associada a l'ecografia).
A part de la funció estrictament exploratòria, té també una part intervencionista, consistent en la possibilitat de realitzar una punció per extreure mostres dels teixits i òrgans explorats (per mitjà d'una punció-aspiració amb agulla fina). Amb l'ajuda de l'equip del Servei d'Anatomia Patològica, aquesta mostra és analitzada in-situ al microscopi per un cito patòleg en el marc del mateix procés de la intervenció ecoendoscòpica, tot optimitzant la rendibilitat de la punció, i indicant a l'endoscopista en el mateix moment si és necessari realitzar una nova punció per tal d'obtenir més mostra per a estudi (tècnica ROSE: rapid on-site evaluation).
A més, en l’àmbit de l’aportació terapèutica té també altres aplicacions potencials com són la realització de drenatges endoscòpics de col·leccions abdominals (peripancreàtiques, postquirúrgiques...), o en vesícula biliar en pacients no tributaris d'intervenció quirúrgica, i alguns tractaments contra el dolor per mitjà de neuròlisi del plexe celíac.
Tot aquest ventall d’utilitats fa que sigui una tècnica en creixement i clara expansió, i que cada vegada siguin més els pacients que requereixin aquest procediment per a un òptim maneig clínic i una assistència de qualitat.