Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

9/12/2019

L’Hospital posa en funcionament un projecte per reduir l’impacte del soroll a la UCI

Grup de Gestió del Soroll Ambiental de l’UCI

Granollers, 9 de desembre de 2019. — La Unitat de Cures Intensives (UCI) d’un hospital és un lloc on hi ha sorolls (monitors, alarmes, timbres...), massa llums encesos i un gran volum de converses a causa de la complexitat dels tractaments, tot plegat en un context d’estrès. Amb l’objectiu de reduir l’impacte del soroll, per tal de millorar el confort dels usuaris, un equip multidisciplinari de medicina i infermeria d’aquesta Unitat de l’Hospital General de Granollers, ha posat en marxa un projecte de conscienciació per a professionals i usuaris. Aquesta iniciativa forma part del projecte “Humanitzant les UCIs”, al que es va sumar l’hospital fa dos anys i mig, en plantejar-se un canvi de model centrat en el pacient i la família.

Després d’un any mesurant els decibels amb un sonòmetre (un panell lluminós que emula un semàfor, en forma d’orella), ubicat dins de l’UCI de l’Hospital, “hem constatat que tenim uns nivells de soroll excessivament alts, pel que hem intentat aplicar algun tipus de mesura per reduir-lo”, explica Ignacio Salcedo, un dels impulsors del Grup de Gestió del Soroll Ambiental de l’UCI.

Com afecta el soroll ambiental?

El soroll és extremadament nociu, en especial en àrees de pacients crítics. Afecta tant al personal que hi treballa com als pacients i té conseqüències a curt, mitjà i llarg termini.

El soroll ambiental produeix un desconfort capaç d’alterar la respiració, la pressió arterial i el pols. Produeix insomni, cansament, estrès i té una afectació directa en la qualitat del son, la memòria, la comunicació i la conducta. També té afectacions en el personal que treballa en aquesta Unitat: augmenta l’estrès i l’ansietat, disminueix la concentració, afavoreix conflictes i genera predisposició a errors.

El projecte


La campanya implica la implementació de mesures d’intervenció social (diferenciar els espais entre zones de soroll i silenci, tenir present el sonòmetre, conscienciar-se del to de veu de cadascú, informar del projecte als professionals que treballen a l’àrea, per tal de fomentar el canvi cultural que suposa...) i mesures d’intervenció material (una vintena de missatges en vinils, repartits per la Unitat, informen professionals, pacients i familiars de la importància de controlar el soroll, per afavorir el descans i la cura dels pacients. També s’ha disminuït el so d’alarmes i telèfons, i es disposa de taps auditius i antifaços per als pacients...).

L’ampliació de l’UCI a l’Hospital, que es va iniciar el passat mes de març i preveu 10 nous boxs, també s’inclou en aquest projecte: es diferenciaran zones de soroll/silenci, es contempla l’ús de materials d’absorció acústica en la construcció, es preveu la instal·lació de nous sonòmetres, zones més àmplies de despatx i descans, més material gràfic recordatori per a personal i famílies...

Per avaluar l’eficàcia d’aquest projecte, el Grup de Treball tornarà a mesurar i analitzar noves dades.

El projecte Humanitzant les UCIs

Es tracta d’organitzar l’UCI per tal de millorar la privacitat, el benestar i el confort de pacients i famílies, tenint en compte les seves necessitats personals i emocionals, com per exemple ampliant els horaris de visita, fomentant la participació familiar en les cures, etc.
La gestió del soroll ambiental és un dels aspectes que contempla la humanització a l’UCI.
 

Pujar