Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

28/05/2018

L’Hospital General de Granollers celebra la Setmana Sense Fum

                 L’Hospital s’adhereix a activitats de la XIX Setmana Sense Fum, que té lloc del 25 al 31 de maig

                 Segons la darrera enquesta de prevalença del consum de tabac, l’11,9% dels professionals de l’entitat són fumadors

Granollers 28 de maig de 2018. - La Setmana Sense Fum és una iniciativa que sorgeix amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de viure sense tabac. Amb les implicacions de múltiples organitzacions (l’Agència de Salut Pública; les Diputacions; la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum; els col·legis oficials de medicina, infermeria, farmàcia, pedagogs i psicologia; i tota una llarga llista d’altres entitats assistencials i administratives) es pretén, sota un únic missatge, posar fre a l’inici del consum de tabac i fomentar l’abandó tabàquic.

Enguany, amb el lema VIU A SAC, SENSE TABAC!, l’Hospital s’adhereix i promociona tota una sèrie d’activitats del 25 al 31 de maig, amb l’objectiu d’incentivar una vida lliure del fum de tabac. Algunes de les propostes són diferents concursos de fotografia i històries d’ex-fumadors, participació en una tertúlia radiofònica; i la instal·lació d’una taula informativa a l’entrada principal de l’Hospital el 31 de maig, on es faran cooximetries i espirometries, i es lliuraran flors a totes aquelles persones no fumadores, en abandó tabàquic, i a tothom que dipositi a canvi les seves cigarretes, tot per commemorar el Dia Mundial Sense Tabac.

L’Hospital, que forma part de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum des de l’any 2005, ha anat consolidant el seu propi projecte d’Hospital lliure de fum. La implementació dels programes d’ajuda per deixar de fumar als treballadors i pacients ingressats, la prohibició del consum de tabac en tot el seu recinte, inclòs abans de l’entrada en vigència de la Llei 42/2010 o la celebració anualment del Dia Mundial sense Tabac, entre altres, han permès arribar a l’acreditació d’Or per la ENSH (Global Network for Tobacco Free Health Care Services) el 2014, i què pròximament haurà de ser revalorada.

Fruit de l’esforç i sensibilització per part de tots els representants de l’entitat, el consum de tabac entre els professionals de l’hospital ha anat disminuint de forma progressiva. El resultat de l’última enquesta de prevalença del consum de tabac a l’entitat, realitzada el 2017, mostra que actualment l’11,9% dels professionals són fumadors, amb un important descens respecte a la penúltima enquesta, que era d’un 26,3% el 2013. Aquest consum és significativament inferior què a la població catalana general d’edat laboral (15-64 anys, 29% enquesta de salut de Catalunya –ESCA- 2016) i inferior a la prevalença del consum de tabac entre els professionals dels hospitals catalans (28,1% - metanàlisis en 45 hospitals durant el 2009-2012).

No obstant això, en aquests dies, no es poden obviar les actuals xifres de consum de tabac. A Catalunya segueixen fumant entorn un milió i mig de persones (≥ 15 anys), què suposa el 24,7% de la població general (ESCA 2016). Sens dubte, el consum de tabac i l’exposició al fum de tabac està clarament relacionat amb una llarga llista de malalties i mort atribuïble. Aquesta epidèmia requereix d’un enfocament global amb el compromís i sensibilització de les administracions, les institucions sanitàries de tots els nivells i la ciutadania. Amb aquest esperit, l’Hospital col·labora amb la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme al Vallès Oriental que, de manera transversal, vol abordar el tabac en aquests àmbits, a la comarca.

Convidem a una vida saludable i lliure de fum; no dubtis, VIU A SAC SENSE TABAC!

Referències:

Setmana Sense Fum 2018

Prevalencia de consumo de tabaco en trabajadores hospitalarios: metaanálisis en 45 hospitales catalanes. Gac Sanit 2016;30:55-8 - Vol. 30 Núm.1 

Dades ESCA 2016

Pujar